Ma mit főzzünk?

Ne mamit, mert sokkal jobbak az alábbiak

Stuglickai pöfnyice

Ha valaki szereti a svéd konyhát – kredencet, asztalt, hokedlit, csempét –, akkor csak szeresse. Az, aki viszont imádja a finn főztöt, a héjában főtt nyírfát nyírfában főtt héjával (reciprok körettel), a frissen rántott szánt gurtnival, a szarvasagancspitét vagy a hókolbászt, az már tényleg hülye. Ám aki a norvég ízekre esküszik, a zamatos lazacra, az erdei gyümölcsös mártásokkal elvarázsolt húsgombócokra, az sem biztos, hogy szereti a tótok stuglickai pöfnyicéjét.

Hozzávalók:

  • 40 deka bugylice
  • 2-3 hruzlicska
  • egy kisebb csuzlicska
  • 1 bicska (bugylicska)
  • egy marék maradék
  • két gombóc macskasztrapacska
  • pár csepp fosánek
  • 2 deci pocsuje

A kanalas gémhez:

  • egy merőkanál evőkanál
  • egy evőkanál merőkanál
  • egy kis g (a formázáshoz)
  • amennyit felvesz
  • ízlés szerint

Elkészítés:

A csuzlicskával lövünk egy bugylicét, a bugylicska bicskával 40 dekásra faragjuk, körberakjuk a fosánekes hruzcslikával, és már mehet is az előmelegített hidegtálba.

Közben elmegyünk a piacra, ahol a tököt jól megvesszük, teljesen hazavisszük, és az asztalra rakjuk, ügyelve arra, hogy tényleg.

A rakott tök után már csak a kanalas gém van hátra. Nekifutásból kiválasztjuk a nekünk tetsző kanalat, és követve a g formát, meghajlítjuk, majd pedig nekem adjuk, mert különben nem lesz kanalas gém. (Én nem vesződöm ilyen hülyeséggel.)

Nehézségi fok: 43

Fortély: sok időt és mérgelődést megspórolhatunk, ha nem olvassuk el a fenti receptet.

Ám az alábbi virtigli bajor receptet mindenképpen olvassuk el, de nehogy véletlenül megcsináljuk!

Curükkfroclis pöcnzíbe cvíderzulccal (vendégűző krucifix)

Hozzávalók:

  • 1 snájdig frocli
  • 20 tühtig cvancig (vagy najncénundájn)
  • 2 handehóh
  • 4 kaccenpracli
  • 1 érett cugehőr (stihsmucig trógercucc)
  • fél armhőlezauer klájnecuhauze (hónaljsavanyú otthonka)
  • 3 kanál sliccpricc (ichkome márkájú)
  • 1 vajléng pfandli
  • pár levél mervertstajjererklérung
  • 2 tót zíher
  • achtungmínen (amennyit felvesz)
  • léderunterhózenzacc (ízlés szerint)
  • 1 fej kopf
  • 2-3 cumbajspíl
  • slussz

Elkészítés:

A froclit egyik kezünkkel megfogjuk, miközben a másikkal is. Hátra toljuk (a hát lehet bárkié, aki épp ráér magán froclit curükkoltatni), és tiszta erőből elengedjük, szaknyelven handehózunk.

A slussz még nem kell.

Ezután az egészből kifelejtjük a cvancigot – jó lesz legközelebbre –, miközben az immár curükkfroclit óvatosan belegöngyöljük a trógercuccba.

A slussz még mindig nem kell.

A frocli tetejét megkenjük sliccpriccel, és majdnem ráhelyezzük a mervertstajjererklérungot, ügyelve arra, hogy mégse, mert különben ragacsos lesz. Meghintjük szárított léderunterhózenzaccal, és már mehet is, amerre lát. Kísérőnek adhatunk hozzá például cumbajspílt.

A slussz már nem kell.

Most jön a zulc, melybe a pajszerral lefelé görbülő szájat rajzolunk, azaz cvíderítjük.

Elkészítettem: háromszor.

Nem is jöttek többé.

És végül, de legutolsó sorban a Michelink-díjas magyar léhűtők remeke:

Sült víz

Hozzávalók:

  • 1 1/2 kg nyers víz (egyben)
  • 1/2 deci csapvíz
  • 2 korty kristályvíz
  • 3-4 csepp harmat
  • 4 jégkocka
  • 1/2 marék zúzmara
  • 1/4 kád köd
  • 1 vízkő (elég a 3 kilós)

Elkészítés:

A másfél kilós nyers vizet jól megmossuk és hagyjuk, hadd csurogja ki magát. Ezután szárazra töröljük, és még mindig egyben hagyva óvatosan beemeljük az előre bevizezett aljú tepsibe. Felöntjük vízzel, de csak épp hogy ellepje magát, majd egészen lassú tűzön sütni kezdjük. Megvárjuk, míg a víz levet enged, majd – hogy jó könnyű legyen – hozzáadjuk a ködöt, amitől azt hihetnénk, hogy vízfelfújtat csinálunk, de mégse! A vizet néha meglocsoljuk – csakis a saját levével! –, elég a tetejét, az alját meg az oldalait. Néha az egészet átfordítjuk lapáttal alányúlva, néha meg nem.

Miután villával megböködtük, hogy elég puha-e, meghintjük zúzmarával, végül jégkockákkal és harmattal díszítjük.

Mindeközben elkészítjük a köretet: a vízkőből öklömnyi gömböket faragunk, és a vendégeknek azt mondjuk, hogy paleolit zsemlegombócok. Terítéskor afrikai evőeszközt adunk (se kést, se villát, semmit), és a csontostányérok helyére ízléses, Bloody Tooth márkájú fogköpőcsészét teszünk. A toothul ejtett fogakért – a hangulatot fokozandó – zálogot kérünk.

A paleolit zsemlegombócot öt fogorvos közül egy se ajánlja.

Discover more from Ludas Mátyás

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading